Naslovnica Izdvojeno Špago: Evo zašto je važno ući u NATO

Špago: Evo zašto je važno ući u NATO

580
Šerif Špago; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) konstituiran je u subotu u novom sazivu.

Proces konstitucije je nakon nedavno održanog 7. Kongresa stranke okončan na sjednici tog odbora, kada su izabrani rukovodstvo i još 14 članova. Za predsjednika Glavnog odbora je imenovan Šerif Špago, a za njegovih četvoro zamjenika Jasmina Biščević-Tokić, Mirela Mateša-Bukva, Željko Panić i Alija Tabaković.

Razgovarao: Faruk Vele

U razgovoru za Radiosarajevo.ba novi predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago govori o dovršetku izbornog procesa u SDA, planovima u radu Glavnog odbora, pokušajima reaktiviranja tzv. Herceg-Bosne, Mostaru…

Novi ljudi

Radiosarajevo.ba: Gospodne Špago izabrani ste na čelo Glavnog odbora SDA. Kakvi su prvi utisci i Vaši planovi na čelu najvišeg organa SDA između dva Kongresa?

ŠPAGO: Konstituisan je Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA). Izabrano je rukovodstvo Glavnog odbora i kasnije članovi Predsjedništva SDA, čime su završeni izbori za centralne organe naše stranke. Nakon ovog slijedi konstituisanje Predsjedništva SDA te aktivnosti na nižim nivoima SDA u vezi izbora u mjesnim, opštinskim, gradskim, kantonalnim i regionalnim organima.

Ja sam izabran na čelo Glavnog odbora, na čelo najvišeg organa stranke između dva kongresa SDA. Zahvaljujem se dosadašnjem rukovodstvu Glavnog odbora SDA i svim članovima Glavnog odbora na uspješnom radu u prethodnom mandatnom periodu. Novi sastav Glavnog odbora ima puno novih članova, te očekujem da će to donijeti novu energiju i da će Glavni odbor i u ovom mandatu uspješno izvršavati svoje zadatke. Naravno, uz iskustvo potpredsjednika Stranke i snažno liderstvo predsjednika Bakira Izetbegovića.

Radiosarajevo.ba: Pred našom zemljom su brojni izazovi, kako na domaćem, tako i međunarodnom planu. Kako odgovoriti na njih?

ŠPAGO: Stranka demokratske akcije je još od prvih višestranačkih izbora, pa do danas bila glavni motor razvoja, napretka Bosne i Hercegovine, vodilja svih ključnih procesa u državi BiH, od odbrane BiH do poratne obnove.

Naravno, u proteklom periodu bilo je zastoja. Smatramo da su ti zastoji uglavnom bili prisutni kada SDA nije bila glavni nosilac vlasti. Danas imamo zastoj koji je više odraz dešavanja na geopolitičkom planu, odnosno interesnih utjecaja pojedinih država na određene političke faktore u BiH.

SDA zastupa stav da u prevazilaženju trenutnih problema u formiranju vlasti se mora poštovati princip vladavine prava. Ako svi politički faktori u BiH poštuju taj princip sigurno će biti daleko manje blokada i zastoja.

I danas ima političkih opcija u BiH koje nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, te će SDA preko svojih kadrova u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti uz saradnju sa drugim probosanskim strankama, odnosno svim političkim faktorima koje imaju u svojoj platformi jedinstvenu i cjelovitu državu BiH, nastaviti aktivnosti da država BiH postane članica Evropske unije i NATO-a.

NATO put

Radiosarajevo.ba: NATO put je strateški cilj naše zemlje, no taj integracijski proces je konstantno pod pritiskom unutrašnjih i, sve naglašenije, vanjskih faktora. Kako to do ispunjenja tog cilja?

ŠPAGO: Svjesni smo koliki je utjecaj nekih sila na usporavanje, prije svega, NATO puta BiH, utičući na pojedine političke stranke na sprječavanje slanja Godišnje nacionalnog plana (ANP). No, valja podsjetiti, da su davno donesene ključne odluke o procesu pristupanja BiH NATO-u. Između ostalog Zakon o odbrani je definisao da je obaveza svih organa države BiH preduzimanje mjera da BiH postane članica NATO-a. Od donošenja tog zakona do danas političke opcije iz RS-a mijenjaju svoj stav pod vidljivim utjecajem s vana.

Očekivati je da u narednom periodu bude opstrukcija, odnosno usporavanja NATO puta. No, BiH osim većinske podrške građana za NATO put ima i puno prijatelja među velikim silama i sigurno ćemo uz njihovu pomoć doći do tog strateškog cilja. Ulazak u NATO je, prije svega, ekonomski dobitak za državu BiH, što pokazuju i analize dešavanja u državama u regionu koje su ne tako davno pristupile Sjevernoatlantskom savezu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)