Naslovnica Mostar Špago: Bevanda svoju odgovornost prebacuje na SDA

Špago: Bevanda svoju odgovornost prebacuje na SDA

172
binary comment

Mostar — Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago (SDA) oglasio se reagovanjem u povodu optužbi ministra unutrašnjih poslova HNK-a, Slađana Bevande (HDZ BiH) o tome kako SDA blokira izbor Komesara policije HNK.

“Meni je žao što ministar Bevanda pokušava svoju odgovornost za nefunkcionisanje policije prebaciti na SDA i njene ministre u Vladi HNK. Javnost ne treba podsjećati da je DA u zakonskoj proceduri, Odlukom Kantonalnog suda dokazala da je Ministar uticao i preko svojih “poslušnika” u tadašnjem Nezavisnom odboru za izbor Komesara nezakonito imenovao za Komesara Iliju Lasića.

Od pravosnažne presude koju je potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH, prošlo je više od tri godine, a Ministar Bevanda nije predložio za v. d. Komesara policijskog službenika koji ispunjava uslove, iako mu je to bila zakonska obaveza.

Želim vjerovati da razlog tome nije nacionalna pripadnost dva glavna inspektora u MUP-u HNK, koji zakonski imaju prednost imenovanja za v.d. Komesara policije. Evo opet ga pozivamo da danas predloži v. d. Komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, znači policijskog službenika iz Uprave policije HNK sa činom glavnog inspektora, ministri SDA će podržati prijedlog.

I naravno, da ne veže izbor v. d. Komesara sa direktorom administracije, koji je državni službenik i po Zakonu o državnoj službi isključiva nadležnost je ministra Bevande, a ne Vlade HNK, da preko Agencije za državnu službu FBiH popuni tu poziciju”, stoji u Špaginom reagovanju.

(StarMo)