Naslovnica Mostar Špago: Ako ne glasaju za Guzina, imaju dogovor s HDZ-om

Špago: Ako ne glasaju za Guzina, imaju dogovor s HDZ-om

593
sa sastanka predstavnika Koalicije za Mostar i PMP-a

Mostar — Predstavnici BH Bloka, odnosno Naše stranke i SDP-a, nisu se odazvali pozivu na sastanak, kojeg im je juče uputila Koalicija za Mostar.

U Centar za kulturu Mostar, gdje je sastanak održan, došli su zvaničnici Koalicije za Mostar, te Prve mostarske partije (PMP).

Nakon sastanka, predstavnik Koalicije za Mostar, Šerif Špago podsjetio je da je juče stigao spisak uslova, koje je postavio SDP, kako bi učestvovali na sastanku, zakazanom uoči današnjeg nastavka zasjedanja Gradskog vijeća Mostara, na kojem se očekuje izbor novog gradonačelnika.

Špago je kazao okupljenim novinarima da je o većini uslova koje je postavio SDP trebalo danas razgovarati, te da Koalicija za Mostar sve ono što sadrži program BH Bloka “bjanko” prihvata, uz dopune iz vlastite izborne platforme.

On je rekao i kako je Naša stranka obavijestila da dva sata pred izbor ne mogu “ozbiljno pričati” o programima, o čemu je Špago podsjetio da se predstavnici BH Bloka u više navrata nisu odazvali pozivu na razgovore.


Špago je govorio i o izjavama iz BH Bloka kako već postoji dogovor HDZ-a BiH i SDA da HDZ-ov kandidat dr Mario Kordić bude izabran za gradonačelnika.

“Ja ih i odavde pozivam, predstavnike BH Bloka, da te špekulacije danas razriješimo, da glasaju za dr Zlatka Guzina za gradonačelnika, i time ‘spriječe’ taj navodni dogovor između SDA i HDZ-a. Naravno, naš je stav, oni vijećnici koji danas ne budu glasali za doktora Guzina, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, da oni imaju dogovor sa HDZ-om da se izabere dr Kordić za gradonačelnika Grada Mostara”, izjavio je Špago.

On je najavio da će uoči današnje sjednice Gradskog vijeća, koja je zakazana za 15 sati i 30 minuta, biti održan i sastanak Kluba Bošnjaka, na kojem će se razgovarati o izboru gradonačelnika i mogućnostima pronalaska dogovora oko podrške dr Zlatku Guzinu.

Predsjednik PMP-a Semir Drljević Lovac izjavio je uz ostalo kako ta politička partija nikada nije bila dio BH Bloka, da odbacuju svaku mogućnost saradnje sa Našom strankom, ali ne i sa dijelom SDP-a. On je kazao i kako je PMP stranka lokalnog karaktera, koja se nastoji baviti temama od značaja za Mostar, ali da je u tome onemogućena.

Novinare je zanimalo hoće li na današnjoj sjednici GV Mostar PMP podržati kandidata Koalicije za Mostar, dr Zlatka Guzina.

“Evo vidjećemo na Klubu, procjene su da naša dva vijećnika, bit će na njima, ali, vjerovatno će dati podršku”, rekao je Drljević i dodao: “Vijećnici će odlučiti i mislim da će dati podršku. A šta će ona značiti na kraju, ne znam”.

(StarMo)