Naslovnica Politika Socijaldemokrati iz EP: Srpski lideri ugrožavaju demokratiju

Socijaldemokrati iz EP: Srpski lideri ugrožavaju demokratiju

227
Aleksandar Vučić

Brisel — Grupa od deset evropskih zastupnika iz druge najveće grupacije u Evropskom Parlamentu (EP), Socijaldemokrate, uputila je pismo evropskom koemsaru za proširenje, Oliveru Varhelyiju kojim mu žele skrenuti pažnju “na kritičnu političku situaciju sa kojom se Srbija suočava ovih dana”.

“Demokratija, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice, sada je ugrožena od strane srpskih lidera i njihovih izjava”, upozoravaju evropski zastupnici u ovom pismu u koje RSE ima uvid.

Oni podsjećaju evropskog komesara da su beogradske vlasti iskoiristile situaciju oko korona virusa, i donijele odluku o održavanju izbora u periodu dok se zemlja još oporavlja od pandemije, bez prethodnih konsultacija.

“Nijedan posmatrač iz Evropskog parlamenta ne može nadgledati izbore, a OSCE/ODIHR šalje samo ograničenu misiju. Stoga je vrlo teško zamisliti vjerodostojan politički glas na dan i uoči izbora, jer će procjena ODIHR-a doći nekoliko mjeseci kasnije”, upozoravaju evropski zastupnici.

Oni ocjenjuju da je interpartijski dijalog “bio dobar korak ka ravnopravnijem predizbornom stanju”.

“Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”, podvlače oni u pismu dodavši da će glavni dei relevantne opozicije bojkotovati izbore, iako bi postizanje pravednog sporazuma, prema njima, moglo to spriječiti.

U pismu se skreće pažnja da situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka koji nisu dostupni opoziciji i neuravnoteženo se izvještava o njoj.

(StarMo)