Naslovnica Politika SNSD i HDZ predložili zakon o stranim sudijama

SNSD i HDZ predložili zakon o stranim sudijama

471
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjedavajuća Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać danas je u Sarajevu izjavila novinarima da su predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a BiH i Srpskog kluba potpisali i u proceduru predali zajednički prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koji su do sada birani od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava.

Novaković Bursać je navela da je zakon upućen u redovnu parlamentarnu proceduru, napominjući da je „potpuno u skladu s preporukama Evropske komisije, zasnovan na Ustavu“.

“Ono što je nama najznačajnije, mislim da je zasnovan na realnim potrebama ovog društva da sazrije. Naše je mišljenje da sređivanje stanja u državi treba da krene od najviših instanci”, kazala je Novaković Bursać.

Prema njenim riječima, predloženi zakon je moguće mijenjati, u redovnoj je proceduri, a vidjet će da li će biti potrebno i organiziranje javnih rasprava.

“Predloženi zakon ima šest članova. Predviđeno je da mandat stranih sudija koji su do sada birani od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava prestaje danom stupanja na snagu ovog zakona. Predviđeno je da nove sudije budu, prije svega, državljani BiH, pravnici od ugleda u svojoj struci i u društvu, da ih bira Predsjedništvo, a da izbor potvrđuje Dom naroda”, pojasnila je Novaković Bursać, prenijeli su bh. mediji.

Na novinarsko pitanje da li će poslanici iz RS-a nakon toga učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH i u odlučivanju, odgovorila je da učestvuju u radu parlamenta, učestvuju u radu komisija.

“A to kakve će naše odluke biti, to je naše individualno pravo, svakog poslanika pojedinačno, a tako i klubova. Sutra će biti normalno zasjedanje Predstavničkog doma, samo kakve će odluke biti to ćemo mi odlučiti”, kazala je Novaković Bursać.

(StarMo)