Naslovnica Život Snowden “zbog djetata” traži rusko državljanstvo

Snowden “zbog djetata” traži rusko državljanstvo

174
Edward Snowden

Moskva — Američki „zvizdač“ Edward Snowden i njegova supruga prijavili su se za rusko državljanstvo kako ne bi bili odvojeni od svog budućeg sina u eri pandemije i zatvorenih granica, izjavio je Snowden u ponedjeljak.

Snowdenova supruga Lindsey očekuje dijete krajem decembra, navodi novinska agencija RIA riječi Antolija Kučerene, njegovog ruskog advokata.

Snowden (37), pobjegao je iz Sjedinjenih Država i odobren mu je azil u Rusiji nakon što je objavio tajne dosijee u 2013. godini, koji su razotkrili goleme operacije domaćeg i međunarodnog špijuniranja koje je obavljala Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), u kojoj je radio po ugovoru.

Američke vlasti godinama su insistirale da se Snowden izruči Sjedinjenim Državama kako bi se suoči sa suđenjem pod optužbama za špijunažu podnesenim u 2013.

– Nakon godina razdvojenosti od roditelja, supruga i ja ne želimo da budemo odvojeni od našeg sina. To je razlog zašto smo, u ovoj eri pandemije i zatvorenih granica, podnijeli molbu za dvojnim američko-ruskim državljanstvom – piše Snowden na Twitteru.

– Lindsay i ja ostat ćemo Amerikanci, podižući našeg sina sa svim vrijednostima Amerike koju volimo – uključujući slobodu da govori ono što misli. I nadam se danu kada ću se moći vratiti u Sjedinjene Države, kako bi se kompletna porodica mogla naći na okupu. Naša najveća želja je da se, bez obzira gdje naš sin živi, on osjeća kao kod kuće – piše Snowden.

 

(StarMo)