Naslovnica Život “Snježni Armagedon” pogodio Moskvu

“Snježni Armagedon” pogodio Moskvu

279

Moskva — Obilne snježne padavine zatrpale su Moskvu golemim snježnim nanosima prekidajući saobraćaj, odgađajući letove i otežavajući hodanje pješacima koji su prkosili snažnom vjetru i temperaturama do minus 15 stepeni Celzijusa.

Snježne padavine počele su 11. februara i očekuje se da prestanu 14. februara. Ruska služba za vanredne situacije preporučila je građanima da se drže podalje od stabala, upozoravajući na vjetrove brzine od 17 metara u sekundi.

“To je istinska snježna oluja, snježni Armagedon, snježna apokalipsa. Ovo nije praktična uzbuna, ovo je borbena uzbuna”, navodi novinska agencija RIA izjavu Evgenija Tiškoveca iz meteorološke službe Fobos, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rano 13. februara, visina snježnog pokrivača u gradu iznosila je 56 centimetara, javio je Fobos. Ta cifra blizu je rekordnih 60 centimetara snijega iz 13. februara, dodaje služba.

Dvanaestog februara je zabilježena rekordna visina snježnog pokrivača za 12. februar, nadmašujući prethodni rekord iz 1973. godine, javile su ruske novinske agencije, pozivajući se na nacionalnu meteorološku službu.

Na aerodromima u Moskvi, gradu od više od 12 miliona ljudi, zabilježeno je više odgoda letova. Neuobičajeno za vikend, saobraćaj je pojačan na mnogim mjestima.

Oko 60.000 ljudi radilo je na čišćenju ulica, saopćio je ured gradonačelnika Moskve, prenosi Reuters.

(StarMo)