Naslovnica Mostar “Snažni poremećaji na tržištu”: Novi kredit za Pedijatoriju SKB Mostar

“Snažni poremećaji na tržištu”: Novi kredit za Pedijatoriju SKB Mostar

215

Mostar — Vlada HNK u utorak je na svojoj sjednici usvojila Odluku o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja, koja se proširuje za 14 novih generičkih naziva, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Tako će se deset novih generičkih naziva naći na listi A, koju stopostotno finansira Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, a četiri na B listi u čijem finansiranju sudjeluju i osigurane osobe.

Za proširenje Pozitivne liste lijekova, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK osigurat će dodatnih oko 1.500.000 KM. Inače, u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za ovu namjenu planirano je ukupno 15.000.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlada je usvojila Odluku o usvajanju izvještaja o radu i poslovanju za 2021. godinu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač odnosno suosnivač HNK i to: Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar, Opće bolnice Konjic i Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Vlada je razmotrila informaciju o poteškoćama s kojima je suočen menadžment zdravstvenih ustanova, a u svezi s realiziranjem projekata koji se finansiraju kreditom Saudijskog fonda za razvitak.

Istaknuto je kako zbog snažnih poremećaja na tržištu nije moguće realizirati sve obveze planirane sredstvima ovog kredita. U nakani da ne dođe do zastoja u izgradnji i opremanju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar – Pedijatrije, ali i drugih projekata u sve tri bolnice u HNK, Vlada je imenovala Međuresorno povjerenstvo koje će zajedno s menadžmentom zdravstvenih ustanova putem Vlade pokrenuti proceduru za dobivanje novog kredita kako bi Pedijatrija i svi drugi započeti objekti bili završeni.

(StarMo)