Naslovnica BiH Snajper: Za ubijanje djece i civila po Sarajevu niko nikad nije kažnjen

Snajper: Za ubijanje djece i civila po Sarajevu niko nikad nije kažnjen

435
foto: ilustracija

Sarajevo — Haris Ibrahimović imao je sedam godina kada je njegov trinaestogodišnji rođak Nedžad, dok ga je držao za ruku, ubijen snajperom u sarajevskom naselju Nedžarići.

Dan ranije Nedžad je mlađeg rođaka, koji je tek pošao u prvi razred vodio u školu. Često su prolazili raskrsnicom s koje je vrebao snajper, a zaštite na njoj nije bilo. Mjesecima kasnije na tom će mjestu biti postavljen kontejner kako bi prelazak ulice bio sigurniji.

“Čuo sam pucanj, nisam primijetio da je moja lijeva ruka ostala prazna, čuo sam da je jedan od građana rekao: ‘Ranjeno je dijete’, bio sam već prešao na sigurno, okrenuo se i pogledao, moj je Nedžad ležao u lokvi krvi, nepomično, pogođen je snajperskim hicem u lijevu sljepočnicu”, napisao je Haris na svom Facebook profilu.

Sjećanje na 28. decembar 1992. godine podijelio je nakon što je objavljen video francuskog fotoreportera Philippa Buffona o snajperskom gnijezdu u naselju Nedžarići.

Haris, na poziv Radija Slobodna Evropa (RSE) kaže, kako o tome više ne može da govori i da je sve napisao u statusu na Facebook-u.

Trinaestogodišnji Nedžad, u decembru 1992. godine ostao je da leži na raskrsnici u lokvi krvi. Porodica nije mogla doći do tijela. Pokušao ga je izvući komšija Samir Hurem. Nije uspio.

“Nekoliko dana prije toga s istog mjesta, uspio sam da izvučem čovjeka kojeg je snajper pogodio u obje noge. Dječaka nisam uspio, jer se konstantno pucalo”, kaže Hurem za Radio Slobodna Evropa (RSE) i napominje kako ne voli i ne želi da priča o ratu.

Snajper je, kratko kaže, s tog mjesta pucao cijeli rat, deseci ljudi su poginuli, stotine ranjene na tom mjestu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)