Naslovnica Region “Smirivanje situacije”: Kosovo i Srbija bez dogovora u Briselu

“Smirivanje situacije”: Kosovo i Srbija bez dogovora u Briselu

106

Bruxelles — Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell izjavio je da Kosovo i Srbija nisu postigli dogovor o pitanju srpskih registarskih tablica i dokumenata tokom nove runde dijaloga koja je održana u četvrtak u Briselu.

On je, međutim, naveo da su se dvije strane dogovorile da nastave razgovore narednih dana.

“Danas nemamo dogovor, ali to nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces treba da se nastavi i da će razgovori biti nastavljeni u narednim danima”, rekao je Borell na konferenciji za novinare u Briselu, javlja Radio Slobodna Evropa.

On je naveo da “ne odustaje” od traženja rješenja i da još ima vremena do 1. septembra, do kada je kosovska vlada odložila sprovođenje odluke o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Šef evropske diplomatije je podvukao da “međunarodna zajednica ne želi vidjeti obnavljanje tenzija u narednom periodu”.

“Strane će biti u potpunosti odgovorne za svaku eskalaciju na terenu”, rekao je on.

Borell je rekao i da današnji sastanak nije bio običan sastanak i da je njegova svrha bila “smirivanje situacije na terenu”.

“Ovo je sastanak koji se bavi upravljanjem kriznim situacijama. Sazvali smo ga jer se suočavamo sa veoma negativnim dešavanjima na terenu i povećanjem tenzija na sjeveru Kosova”, rekao je Borell.

(StarMo)