Naslovnica Region Smijenjen savjetnik zbog izjave o OVK

Smijenjen savjetnik zbog izjave o OVK

562

Priština — Premijer Kosova na dužnosti Albin Kurti smijenio je svog političkog savjetnika Shkëlzena Gashija zbog izjava o Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK), pojašnjavajući da su uticale na rad Vlade.

“Smatram da je bolje da se rasprava u koju se uključio ne odvija sa pozicije mog savjetnika”, saopštio je Kurti na Facebooku.

Gashi je u jednom televizijskom intervjuu u petak na Kosovu rekao da su pojedini pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine, dodajući da je ubijeno 1.000 nevinih srpskih civila, te da su “većina tih pripadnika OVK-a umiješani u ove zločine, bili na rukovodećim pozicijama, komandanti zona ili članovi Generalnog štaba OVK-a”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naknadno je na Facebooku Gashi pojasnio da nije rekao da je OVK počinio zločine, već pojedinci OVK-a, oni koji su zloupotrijebili uniformu.

“OVK i borbu našeg naroda za slobodu i nezavisnost odbranit ćemo onda kada se očiste od zločina pojedinaca koji su ih počinili u naše ime”, kazao je Gashi. Dodao je i da će se Kosovo odbraniti od Specijalnog suda za ratne zločine samo onda kada “sami kaznimo one koji su u naše ime počinili zločine protiv nevinih civila”.

Gashijeva izjava izazvala je mnogo reakcija u javnosti. Političke partije i organizacija ratnih veterana takvu izjavu ocijenili su skandaloznom.

Iz Demokratske partije Kosova rekli su da takva izjava nije slučajnost, već stav i pokreta Samoopredjeljenje. Gashijevu izjavu osudili su i pripadnici pokreta Samoopredjeljenje kosovskog premijera, pozivajući Kurtija da ga smijeni, što se i dogodilo u subotu.

Ministrica pravde na dužnosti iz redova Samoopredjeljenja Albulena Haxhiu reagovala je navodeći da je borba OVK-a bila pravedna i oslobodilačka, a da je Specijalni sud bio greška jer je uspostavio paralelu između Kosova i Srbije po pitanju ratnih zločina.

(StarMo)