Naslovnica BiH Smanjena vidljivost, klizav kolovoz…

Smanjena vidljivost, klizav kolovoz…

334
foto: ilustracija

Sarajevo — U većem dijelu zemlje jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na području Goražda, Ključa, Sanskog Mosta, Bihaća i Bosanskog Petrovca upozoravamo na smanjenu vidljivost (zbog magle), a na području Livna na povremeno jače udare vjetra.

Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Napominjemo, na put ne krećite bez zimske opreme, saopšteno je jutros iz BIHAMK-a.

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopča zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo-Tuzla (na lokacijama Olovske Luke i Husino) izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno-jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Povremeno duže kolone vozila, zbog sanacionih radova, formiraju se i u naselju Nova Bila (Vitez-Travnik).

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.

(StarMo)