Naslovnica Mostar Slučaj Uborak: Tužba nakon izdavanja okolišne dozvole

Slučaj Uborak: Tužba nakon izdavanja okolišne dozvole

173
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Udruženje građana “Jer nas se tiče” podnijelo je 12. januara tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog izdavanja okolišne dozvole za deponiju Uborak-Buđevci kod Mostara, potvrdio je za Radio gradska mreža – Mostarski radio predsjednik tog udruženja Omer Hujdur.

On je naveo da se tužba odnosi na Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je početkom decembra izdalo okolišnu dozvolu za deponiju Uborak.

“Izdavanje dozvole znači da će deponija Uborak postojati na tim prostorima i dalje”, kazao je Hujdur, te dodao da institucijama nije bilo dovoljno to što su zrak, zemljište i podzemne vode, kako tvrdi Hujdur, već zagađene.

“Mimo volje građana i studije uticaja na okoliš, koju su sačinili stručnjaci, oni su izdali okolinsku dozvolu”, naglasio je Hujdur.

Što se tiče daljnjih koraka Udruženja, Hujdur je najavio da će nastaviti pravnu borbu, te da vjeruju da će sud oboriti izdatu okolinsku dozvolu.

Hujdur ne isključuje ponovnu blokadu deponije Uborak-Buđevci, ukoliko ne bude “rješenja”, te ne budu uvažene “činjenice” i zahtjevi građana.

Federalno ministarstvo turizma i okoliša pozitivno je ocijenilo Studiju o procjeni uticaja na okoliš, te je izdalo okolišnu dozvolu za aktivnosti deponiranja krutog komunalnog otpada i proširenje deponije JP Deponija Mostar Uborak-Buđevci, saopšteno je u petak iz Gradske uprave Mostara.

(StarMo)