Naslovnica Politika Slučaj “Mlinarević”: Sačinjena “zabilješka”

Slučaj “Mlinarević”: Sačinjena “zabilješka”

559
Martina Mlinarević

Sarajevo — Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar Igor Crnadak niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH, pokrenuo je “Inspekcijski nadzor” u slučaju imenovanja ambasadorice BiH u Republici Češkoj Martine Mlinarević.

Zamjenik ministra je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor “sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi”.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVP BiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu s Ustavom BiH – piše u saopćenju MVP-a.

Nakon svih provedenih procedura, ambasadorica Martina Mlinarević-Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MIP-u BiH “sačinjena je zabilješka” koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

 

(StarMo)