Naslovnica Izdvojeno Slučaj Aluminij: Ništavan ugovor sa Abraham Group

Slučaj Aluminij: Ništavan ugovor sa Abraham Group

580
foto arhiva

Mostar — Kantonalno tužilštvo HNK već radi na slučaju Aluminij zajedno sa Finansijskom policijom. U pripremi je i novi izvještaj kojiim bi se istraga trebala preusmjeriti na firme koje su bili dobavljači sirovina i repromaterijala, istovremeno i najvažniji kupci gotovih proizvoda.

Ovo je u razgovoru za N1 potvrdio federalni resorni ministar, nakon sjednice Federalne vlade.

“Ja sam danas na sjednici čuo, na izlaganju gospodina v.d. direktora Finansijske policije da rade na predmetu. Proširuje se nadzor i pregled na povezanim firmama, u izvještaju se vidi da su pojedine firme dobavljači i kupci određenih materijala i sirovina”, kazao je ministar Nermin Džindić.

Aluminij je sirovine nabavljalo od Glencore International“ AG, „Primorka“ d.o.o. Široki Brijeg, „FEAL“ d.o.o. Široki Brijeg, „FE-AL“ d.o.o. Mostar, „Prvo plinarsko društvo“ d.o.o. Sarajevo, „Erdal“ d.o.o. Sarajevo.

Kako se navodi u izvještaju Finansijske policije, osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine, temeljni problem Aluminija je bio i što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavan ispod proizvodne cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije koje su generirale manjak novčanih sredstava. Ogromni gubci, friziranje izvještaja, gdje je u svemu bila Federalna vlada.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)