Naslovnica Mostar Slučaj Aluminij: Evo šta traže Kinezi

Slučaj Aluminij: Evo šta traže Kinezi

553
foto: arhiva

Sarajevo/Mostar — Federalna vlada usvojila je danas informaciju o Memorandumu MTA grupacije iz Kine za kupovinu Aluminija d.d. Mostar te su ovlastili premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore.

Kako je rekao resorni ministar Nermin Džindić, postoji 10 spornih tačaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati, prenosi Klix.ba.

Među tim tačkama je mirovanje ukupnog duga na određeni period, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i finansijskom paketu ulaska.

“Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po MWh u periodu od 10 godina, a Vlada FBiH to ne može garantovati jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traži se oslobađanje svih troškova za Elektroprijenos, NOS, OIK – sve su to naknade koje svaki kupac električne energije mora platiti. Tražili su odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina gasa, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina traži produženje garantovane cijene električne energije”, kazao je Džindić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)