Naslovnica Mostar “Slovo Gorčina” i ove godine, uprkos koronavirusu

“Slovo Gorčina” i ove godine, uprkos koronavirusu

336
sa najavne press-konferencije festivala "Slovo Gorčina" u Mostaru

Mostar — Od 24. do 26. jula u Stocu će biti održan Festival kulture “Slovo Gorčina”.

Na press-konferenciji u Mostaru, organizatori te manifestacije su saopštili da su zbog epidemije koronavirusa morali promijeniti lokaciju održavanja sadržaja, ali će se manifestacija održati i ove godine i tako očuvati reputaciju jednog od festivala sa najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini.

Epidemija koronavirusa je tako uticala i na “Slovo Gorčina”. Predsjednik Udruženja “Slovo Gorčina” – koje organizuje festival – Gorčin Dizdar izjavio je kako je zbog pandemije morao biti otkazan i nekih od gostiju festivala, među kojima je njemačka grupa “Embryo”.

“Prvobitno je bilo planirano da se kao i uvijek festival održava na kulturno-historijskim lokacijama. Ove godine to su trebali biti nekropola stećaka Radimlja i Stari grad Vidoški, međutim, upravo iz ovih razloga, u dogovoru sa nadležnim službama, odlučili smo pomjeriti programe ove godine”, rekao je Dizdar i objasnio da će većina sadržaja – koji uključuju izložbe, koncerte, tribine i promocije knjiga – biti održani u kampu Heaven In Nature pored Stoca, gdje će se moći osigurati svi uslovi za poštivanje epidemioloških mjera.

Uprkos pandemiji i krizi, organizatori su uspjeli prikupiti novac za održavanje festivala.

Gost-pjesnik ove godine je poznati bosanskohercegovački književnik Semezdin Mehmedinović. Organizatori ističu da je to prvi put poslije rata da će Mehmedinović uživo čitati svoju poeziju.

I ove godine će na “Slovu Gorčina” biti dodijeljene nagrade mladim pjesnicima do 35 godina. Na festival je stigao rekordan broj radova, 68, od kojih je posebni žiri odabrao tri najbolja.

“To su Azemina Šehić, sa svojim rukopisom ‘Arheologija tijela, Sara Kopecki Bajić, sa svojim rukopisom ‘Kamen, školjka, papir’, Vladana Perlić sa rukopisom ‘Kako su me vanzemaljci ubijedili da taj patrijarhat i nije nešto'”, rekao je o tome ko su dobitnice pjesnik Adnan Žetica.

Prezentiran je i projekat “Stolac: Raskršće civilizacija” Fondacije “Mak Dizdar”, koji obuhvata četiri historijska perioda – antiku, srednji vijek, osmansko, te austrougarsko doba.

“Konačni cilj projekta je da se za Stolac sazna, da se Stolac posjećuje, da se baštini ljepota i kulturno-historijsko naslijeđe koje tamo postoji i čeka da bude prepoznato kao takvo”, kazala je članica projekta Ruba Velagić.

Inače, Festival kulture “Slovo Gorčina” organizuje istoimeno Udruženje, a riječ je o manifestaciji uspostavljenoj u čast velikog stolačkog i bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara.

(StarMo)