Naslovnica Region Slovenija: Zapljena ogromne količine ilegalnog duhana i cigareta

Slovenija: Zapljena ogromne količine ilegalnog duhana i cigareta

222
foto arhiva

Ljubljana — Slovenačka policija otkrila kriminalnu organizaciju koja se bavila ilegalnom proizvodnjom duhanskih proizvoda, koji su onda završavali u Francuskoj, objavili su u petak mediji, pozivajući se na izjave policije.

U okviru istrage protiv te organizacije u utorak je po prvim podacima zaplijenjeno više od 26 tona rezanog duhana i duhana u listićima, 29 miliona filtera za cigarete, te više strojeva za rezanje i usitnjavanje duhana i izradu duhanskih proizvoda, jedan viličar, elektronske naprave i prateća dokumentacija.

Sve to nađeno je u pogonima za ilegalnu proizvodnju i skladištenje, u završnoj akciji koju su policija i carinska služba proveli u utorak. Kućne pretrage provedene su na 11 adresa na području policijskih uprava Maribor, Celje i Ljubljana. Prodajom zaplijenjene robe država bi bila oštećena za 6,8 miliona eura, dok bi ilegalna organizacija zaradila 11,6 miliona, prenose mediji.

Akcija protiv spomenute kriminalne organizacije vođena je u suradnji s francuskim sigurnosnim organima koji su lani istraživali prodaju ilegalnih duhanskih proizvoda koji su u Francusku dolazili uz Slovenije i Poljske.

Ustanovili su njihovim praćenjem da su u Francusku dostavile najmanje četiri pošiljke cigareta ukupne težine 30 tona i da je roba u Francusku dovežena vozilima slovenskih poduzeća.

(StarMo)