Naslovnica Region Slovenija uvodi još oštrije mjere

Slovenija uvodi još oštrije mjere

220
foto arhiva - ilustracija

Ljubljana — Slovenačka vlada je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog velikog širenja covida-19, objavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani premijer Janez Janša i najavio obustavu više privrednih i javnih aktivnosti tokom naredne sedmice.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije, prenose hrvatski mediji.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u neophodnim javnim službama i poduzećima.

Većina odluka o novim mjerama stupa na snagu u subotu i važit će najmanje sedmicu dana, a idućeg četvrtka vlada će donijeti odluku hoće li se mjere produžiti, zaoštriti ili se neke od njih ublažiti, što zavisi o razvoju epidemiološke situacije.

(StarMo)