Naslovnica Region Slovenija: Upozorenje na novi val epidemije

Slovenija: Upozorenje na novi val epidemije

78
foto arhiva

Ljubljana — U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj dnevnih zaraza nakon 17. juna, zbog čega zdravstvene vlasti ponovo upozoravaju na dolazeći novi val i potrebu pojačanog cijepljenja.

Jedna od mjera za veći odaziv na cijepljenje je odluka vlade da se od 23. 08. ukine besplatno testiranje za građane, osim za osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, te necijepljene zdravstvene radnike, osoblje u domovima za starije ili na izdržavanju kazne i slične slučajeve.

Vlada je do sada za brze testove potrošila 50 miliona eura i skoro 70 miliona za PCR testove, dok je liječenje onih koji su završili u bolnici stajalo oko 200 miliona, kazao je u utorak u izjavi za novinare Janez Poklukar, ministar zdravstva.

Zato će se broj mjesta za testiranje smanjivati i oni više – osim za posebne kategorije neće biti besplatni, no vlada priprema uredbu po kojoj bi se cijena testova za plaćanje maksimirala na 12 eura.

Kako su u petak na konferenciji za novinare kazali ministar zdravstva Poklukar i direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek, i u Sloveniji i cijeloj Europi trendovi su takvi da raste incidencija zaraza kao i reprodukcijski broj širenja, sve je prisutnija i zaraznija delta varijanta, prenosi Hina.

(StarMo)