Naslovnica Život Slovenija Ukrajini donirala 35 oklopnih vozila iz vremena bivše Jugoslavije

Slovenija Ukrajini donirala 35 oklopnih vozila iz vremena bivše Jugoslavije

113

Ljubljana — Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru s SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupnju opreme za slovensku vojsku, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više sedmica, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stajališta Mađarske koja ne dupušta prijevoz oružja za obranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Kako dodaje, dogovoru sa SAD-om Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupnju oružja i opreme za slovensku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslana Ukrajini.

Amfibijsko gusjenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, strojnicu i lansere protutenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i pridonijela njezinoj obrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar obrane Marjan Šarec.

Slovenija je, po njegovim riječima, Ukrajini već prije donirala pješačko naoružanje, kacige, pancirke i drugu opremu, a od sada će se više koncentrirati na druge vidove pomoći, uključujući razminiranje i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.

(StarMo)