Naslovnica Region Slovenija: Učiteljica “antivakserica” dobila otkaz

Slovenija: Učiteljica “antivakserica” dobila otkaz

108
foto: AP - ilustracija

Ljubljana — Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili vakcinisati protiv covida-19, što je prvi takav slučaj pošto je vlada zbog širenja epidemije u trećem valu zaoštrila protivepidemijske mjere.

Kako su prenijeli slovenački mediji koji su objavili i njeno ime, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer se odbijala sedmično testirati i nositi masku u razredu, prema obavezujućoj okružnici ministarstva obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz.

Na rješenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku od dvije sedmice, prenijeli su u subotu hrvatski mediji.

Mediji prenose da je ta učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj grupi koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s “propagandom” vladine kampanje za vakcinisanje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u “režimsku i fašističku školu”.

Direktorica škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list “Večer” da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obaveza s obzirom na to da je odbijala nositi masku u zatvorenom prostoru, te nije ispunjavala tzv. PCT uslov (preboljeli, vakcinisani, testirani) koji vrijedi za zaposlene u školi da bi mogli raditi.

Slovenački ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u petak da PCT uslov koji je restrikcijama odredila vlada već “daje rezultat” jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

Poklukar je najavio da će zaoštreni PC uslov (samo preboljeli i vakcinisani) koji za rad od 1. oktobra vrijedi za državnu upravu trebati proširiti i na sve ako epidemiološki brojevi nastave rasti, kao i broj hospitaliziranih.

U protivnom moglo bi doći do “sloma” zdravstvenog sistema, upozorio je Poklukar.

(StarMo)