Naslovnica Region Slovenija: U bolnicama “dramatično”, zbog Covida

Slovenija: U bolnicama “dramatično”, zbog Covida

96

Ljubljana — U Sloveniji se i u četvrtak nastavljaju dramatična upozorenja iz medicinskih ustanova da su covid odjeli bolnica popunjeni i da će se kriza s četvrtim valom epidemije nastaviti ako se ne uspije procijepiti bitno veći dio populacije.

Na intenzivnim odjelima UKC-a u Ljubljani stanje je “kritično” i u njima je 80 oboljelih od Covida-19 u kritičnom stanju opasnom po život i većina na respiratoru, što je najveći udio kritičnih slučajeva od početka epidemije, kazali su na konferenciji za novinare Matjaž Jereb i Tanja Lejko Zupanc, predstojnici Infekcijske klinike.

Za kontroliranje ove epidemije neophodna je veća procijepljenost stanovništva i ako to ne postignemo, onda se epidemije nećemo riješiti ni do 1. svibnja, izjavila je Lejko Zupanc.

Kako je na konferenciji za novinare ocijenila epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin tim za covid-19, trenutno se čini da broj novozaraženih više ne raste toliko intenzivno kao prije, no stanje u prepunim bolnicama počet će se popravljati tek nakon tjedan-dva, dok se potpuna normalizacija zdravstvenog sustava može očekivati tek krajem prosinca ili početkom siječnja iduće godine.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 3.662 zaraze koronavirusom, a umrlo je još 23 oboljelih, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na točno 5000, objavljeno je u Ljubljani.

(StarMo)