Naslovnica Region Slovenija: Thompsonu drugi put zabranjen koncert

Slovenija: Thompsonu drugi put zabranjen koncert

191
Marko Perković Thompson

Maribor — Mariborska opštinska uprava po drugi put je donijela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Tompsona, koji je u Mariboru trebalo da bude održan prije tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen, piše zagrebački Večernji list.

Opštinska uprava, kako javljaju slovenački mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Evropola, nudeći i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svjetskom ratu.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta s dokazima da Tompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švajcarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Tompsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Tompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stav Evropskog suda za ljudska prava u predmetu fudbalera Džoa Šimunića i mišljenje hrvatskog pravobranilaštva.

Opštinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pjevao kontroverzni pevač, a muzej je dostavio podatke o slovenačkim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Tompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Jevreja – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru, prenosi Večernjak.

(StarMo)