Naslovnica Region Slovenija: Sve veći broj oboljelih

Slovenija: Sve veći broj oboljelih

317
foto: arhiva

Ljubljana — U Sloveniji je, po novim podacima, već 141 potvrđeni slučaj zaraženih koronaviriusom, što je 45 slučajeva više nego u četvrtak, iznijeli su predstavnici slovenske vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u petak na konferenciji za novinare.

“Od danas se zatvaraju sve stomatološke usluge, osim u sedam ambulanti po Sloveniji”, rekla je na konferenciji za novinare državni sekretar u ministarstvu za zdravstvo Simona Repar Bornšek.

Od danas se, prema njenim riječima, mijenja i način testiranja na koronavirus, pa će oni koji imaju blage simptome zaraze ostajati u kućnoj samoizolaciji, a hospitalizirat će se samo kritični slučajevi.

“Za dvije sedmice zaustavljamo državu, ali nema mjesta za paniku”, kazala je Repar Bornšek, te dodala da se svi trebaju pridržavati pravila da se oni koji su bolesni suzdrže socijalnih kontakata i ostanu kod kuće, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Prema podacima u petak u 14 sati u Sloveniji infekciju koronavirusom ima 141 osoba, a najveće povećanje bilježi se u regiji Ljubljane, dok je dosta inficiranih i na području Maribora i Novoga Mesta.

“Sada smo u drugoj fazi kad treba što više ograničiti društvene kontakte”, kazala je Nina Pirnat, direktorica Instituta za javno zdravlje te ponovo upozorila na potrebu održavanja lične higijene kako bi se ograničilo širenje bolesti, te držanje potrebnog razmaka od onih koji pokazuju znakove bolesti.

(StarMo)