Naslovnica Region Slovenija: Šef diplomatije pozitivan na koronavirus

Slovenija: Šef diplomatije pozitivan na koronavirus

183

Ljubljana — Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar testiran je pozitivno na novi koronavirus u rutinskim testiranjima, saopštila je slovenačka vlada. Za sada ne pokazuje simptome bolesti. Od danas je na deset dana u samoizolaciji, kao i njegovi bliski saradnici, javili su mediji u Sloveniji.

U rutinskom testiranju, ministar vanjskih poslova Anže Logar testiran je pozitivno na novi koronavirus. Zajedno sa bliskim saradnicima koji su s njim bili u kontaktu, izolovat će se na 10 dana, u skladu s preporukama i uputama nacionalnog instituta za javno zdravstvo, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

Logar se u srijedu sastao u Litvaniji s litvanskim ministrom vanjskih poslova Linasom Linkeviciusom i bjeloruskom liderkom opozicije Svjetlanom Tikhanovskom. Dan ranije, boravio je u službenoj posjeti Latviji i započeo turneju po Baltiku u utorak u Estoniji. Sastao se sa ministrima vanjskih poslova u obje države i posjetio NATO centar za izvrsnost u sajber odbrani u Talinu.

Potvrđeno je i da je njihova zamjenica Tadeja Šuštar zaražena novim koronavirusom. Takođe je bio prisutan na zasjedanju u ponedjeljak, kojem je prisustvovala većina poslanika i ministara, uključujući premijera Janeza Janšu. Zbog rizičnog kontakta testiran je i predsjednik Narodne skupštine, ali je negativan.

(StarMo)