Naslovnica Region Slovenija: Premijer najavio mogućnost “šireg otvaranja” države

Slovenija: Premijer najavio mogućnost “šireg otvaranja” države

448
Janez Janša

Ljubljana — Slovenski premijer Janez Janša najavio je u utorak mogućnost otvaranja gospodarstva i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uslov nastavka pada epidemije i uspostave mehanizma za nadzor kretanja osoba u karanteni, odnosno samoizolaciji.

“Na prijelomnici smo, jer smo epidemiju većinom obuzdali iako je virus još među nama i broj mrtvih na žalost raste. No. dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija”, naveo je Janša u svojoj video-poruci koju je objavila vlada.

Otvaranje nekih dijelova gospodarstva i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja privrednog i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz “10 do 14 dana”.

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranje na nacionalnoj razini , ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji, kako epidemije opet ne bi zauzela maha.

(StarMo)