Naslovnica Region Slovenija: Prednost “prvenstveno mRNA cjepivima”

Slovenija: Prednost “prvenstveno mRNA cjepivima”

90

Ljubljana — Stručna skupina slovenske vlade za covid-19 donijela je preporuku da se cijepljenje stanovništva ubuduće obavlja prvenstveno mRNA cjepivima (Pfizer-BioNTech i Moderna), dok bi za primjenu vektorskih (Johnson&Johnson i Astrazeneca) bila potrebna pismena suglasnost cijepljenih, objavila je u petak Slovenska televizija.

Prema tom prijedlogu, pismena suglasnost tražit će se i prije cijepljenja cjepivom Moderne, ali samo za osobe mlađe od 18 godina. Vijest je još neslužbena, a prijedlog još mora potvrditi vlada, prenosi Hina.

Ovakva odluka donesena je nakon što je krajem prošlog mjeseca, u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC) umrla 20-ogodišnja djevojka, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnson. Umrla je od moždanog udara, uz sumnju da se radilo o rijetkoj neželjenoj nuspojavi cijepljenja vektorskim cjepivom, nakon čega je korištenje tog cjepiva u Sloveniji privremeno suspendirano.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 838 novih zaraza koronavirusom, a dva oboljela su preminula, objavila je u petak vlada.

 

(StarMo)