Naslovnica Region Slovenija: Počinje propisivanje lijeka protiv covida-19

Slovenija: Počinje propisivanje lijeka protiv covida-19

473
foto arhiva - ilustracija

Ljubljana — U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 783 nove zaraze koronavirusom, trend smirivanja epidemije se nastavlja, a od ponedjeljka će prema najavama početi propisivanje lijeka protiv covida-19 u obliku tableta koje će se uzimati kod kuće.

Broj hospitaliziranih smanjio se na 883 pacijenta, među kojima 243 na intenzivnim odjelima, dok je umrlo je još 14 pacijenata, prenose u nedjelju hrvatski mediji.

Epidemija se postepeno smiruje, ali je broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima i dalje visok i za bolje stanje će trebati nekoliko sedmica, naveli su u slovenačkom nacionalnom institutu za javno zdravstvo, te dodali da je najviše novozaraženih među mladima i radno aktivnim stanovnicima.

Među poznatim izvorima zaraze i dalje preovladavaju porodice i zajednička domaćinstva, vrtići, škole i radne sredine.

Najavljeno je da će se u Sloveniji od ponedjeljka propisivati i novi lijek protiv covida-19, molnupiravir. Riječ je o lijeku u obliku tableta koji će se davati prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, onima kod kojih postoji rizik razvijanja težeg oblika bolesti.

Uzimat će se kod kuće, uz pristanak zaraženog i potpis ljekara, jer zvanično još nije registriran. Propisuje se odraslim osobama, a ne smiju ga primati trudnice i dojilje.

Ministarstvo zdravstva kupilo je doze potrebne za oko 5 hiljada ljudi.

(StarMo)