Naslovnica Region Slovenija: Najviše umrlih u jednom danu

Slovenija: Najviše umrlih u jednom danu

229

Ljubljana — U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6.657 testova potvrđena 1.731 nova zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenska vlada.

Jučer je zabilježen veći broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 1.508, uz nešto više testova, a udio pozitivnih testova viši je od 26 posto.

Prema novim podacima, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 54.116, od čega je aktivno 19.803 slučajeva, 14-dnevna incidencija trenutno iznosi 945, a broj umrlih popeo se na 765.

Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se, pa je hospitalizirano 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odjelima, prenose bh. športali, koji se pozivaju na agenciju Fena.

Vlada očekuje da će zbog novih restrikcija koje su donesene i važit će dvije sedmice značajno smanjiti dnevni rast novih infekcija i dolazak novih bolesnika u prepune bolnice, nakon čega bi po riječima ministra zdravstva Tomaža Gantara opet bila moguća “kontrolirana relaksacija”, odnosno popuštanje nekih mjera, među prvima vjerovatno povratak učenika i studenata na nastavu “u živo”.

(StarMo)