Naslovnica Region Slovenija: Najmnogobrojniji protesti protiv korona-mjera

Slovenija: Najmnogobrojniji protesti protiv korona-mjera

118
foto arhiva

Ljubljana — Slovenačka policija upotrijebila je u srijedu navečer vodene topove i suzavac kako bi rastjerali hiljade ljudi koji su protestovali protiv pooštrenih mjera zbog COVID-19.

Protivnici uvođenja PCT (preboljeli COVID-19, vakcinisani, testirani) uslova okupili su se ranije na Trgu republike u Ljubljani ispred zgrade Parlamenta.

Policija je saopštila da je na demonstracijama učestvovalo oko 8.000 ljudi, čime su ovi protesti bili do sada najmnogobrojniji protesti protiv zdravstvenih ograničenja u Sloveniji.

“Policija je intervenisala kako bi rastjerali skup nakon što su demonstranti počeli da bacaju bombe, kamenje i petarde”, navodi se u saopštenju policije, prenosi AFP, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Demonstranti su tražili promjenu mjera za suzbijanje korona virusa u preporuke, prijevremene izbore i ostavku Vlade.

“Zaustavite korona fašizam” ili “Slobodo gdje si?!” pisalo je na nekim od transparenata na demonstracijama koje su organizovale putem društvenih mreža pojedine grupe, uključujući i one koje poriču postojanje COVID-19, piše AFP.

Vlada ove zemlje pooštrila je protivepidemijske mjere pa je od srijede (15. septembar) takozvani PCT uslov obavezan za sve zaposlenike koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

Premijer Janez Janša rekao je nakon protesta da ulično nasilje nikada nije dovelo do ničeg dobrog i da vlada neće popustiti pod pritiskom.

(StarMo)