Naslovnica Region Slovenija: Meso iz kafilerije u Austriji!?

Slovenija: Meso iz kafilerije u Austriji!?

708
foto arhiva

Ljubljana — Šest slovenskih tvrtki koje se bave prodajom mesa i mesnih prerađevina do sada se odlučilo za povlačenje s tržišta nekih svojih proizvoda zbog “sumnje da sadrže meso iz obližnje austrijske klaonice kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju”, prenose danas slovenski mediji.

Za taj se korak odlučilo šest manjih tvrtki s područja uz austrijsku granicu: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc. Riječ je o ograničenoj količini kobasica, suhomesnatih proizvoda, svježih i suhih bunceka, svježih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potječu od proizvođača Ramsauer.

Na mogućnost da se je meso iz problematične klaonice možda našlo u prometu i u Sloveniji tvrtke je krajem prošlog tjedna upozorila državna uprava za sigurnost hrane.

Prema pisanju slovenskih medija koji se pozivaju na austrijsku agenciju APA, spomenuta je klaonica iz okolice Leibnitza od 17. listopada do 22. listopada stavila u promet meso 17 svinja i jedne krave, a radilo se o truplima životinja koje nisu ispunjavale propisane uvjete za hranu za ljude, nego su trebala biti predana u kafileriju.

Slovenske sanitarne vlasti su o nepravilnostima u austrijskoj klaonici i mogućnosti da je neispravno mesu došlo i na slovensko tržište bile obaviještene u četvrtak popodne preko europskog sustava za brzo obavješćivanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.

(StarMo)