Naslovnica Region Slovenija: Još pet umrlih od koronavirusa

Slovenija: Još pet umrlih od koronavirusa

250
foto arhiva

Ljubljana — U Sloveniji je testiranjem 1232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronaviirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1188, a još je pet zaraženih umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenski službeni izvori.

Prema podacima vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje u bolnicama su 94 osobe oboljele od covida-19, s time da je trend hospitalizacija zadnjih dana u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice. Takvih je do sada ukupno bilo 148.

Prema službenim podacima vlade, do sada je u Sloveniji analizirano 34.279 briseva, prenose hrvatski mediji.

Iz epidemiološke stručne grupe slovenačke vlade u petak su poručili da je država vjerovatno dostigla vrhunac epidemije i da bi uprkos dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo doći do postepenog ukidanja nekih restrikcija, ali da s time ne treba žuriti već treba pričekati još “sedmicu-dvije”, a posebno paziti da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tokom uskrsnih praznika.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih općina i smatraju da s njom treba nastaviti jer je do sada dala rezultate.

(StarMo)