Naslovnica Region Slovenija: Evakuacija stanovništva

Slovenija: Evakuacija stanovništva

135
foto: RSE/AFP

Ljubljana — Na Krasu u Sloveniji i dalje gori veliki požar, koji se proširio iz Italije. Vatrogasci su tokom noći branili sela od vatre, a neka su i evakuisana, javlja Radio Slobodna Evropa.

Kako je navela regionalna Civilna zaštita za Sjevernu Primorsku, evakuisani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek. Ranije evakuisani stanovnici sela Vrtoče, Opatje selo, Nova vas i Hudi Log za sada se ne vraćaju kući.

Vatrogasci su tokom noći održavali protivpožarnu liniju ispred Opatjega Sela, ali i dalje su se pojavljivala nova žarišta. Aktivan je požar na Trstelju, vatra se iz doline iznad Renča penje. Puno je dima u okolini.

Kako je rekao vatrogasni šef Stanko Močnik, 800 vatrogasca iz cijele zemlje stiže u pomoć iscrpljenim vatrogascima, a helikopteri su već odmah ujutro, 23. jula, spremni za gašenje požara.

Na terenu je sedam helikoptera koji pomažu u gašenju požara – dva mađarska, dva srbijanska, slovenački, hrvatski i slovački.

(StarMo)