Naslovnica Region Slovenija će mladima pomoći pri kupovini stana

Slovenija će mladima pomoći pri kupovini stana

546

Ljubljana — Slovenački premijer Marjan Šarec sastao se s nacionalnim vijećem za mlade, te obećao pomoć države onim porodicama koje kupuju prvi stan tako što bi žirant za kredit bila država.

Nacrt zakona koji bi mladima omogućio da lakše dođu do stana pripremilo je ministarstvo finansija i bit će u javnoj raspravi do kraja ovog mjeseca, s mogućnošću da organizacije mladih daju i svoje primjedbe, kazao je Šarec nakon sastanka, prenose hrvatski mediji.

Šarec je ponovio da bi nove restrikcije slovenačke centralne banke, koja je ovog mjeseca uvela oštrije uslove za potrošačke i druge kredite, mogle posebno pogoditi mlade, a po nekim ocjenama, kako je rekao, smanjiti i predviđeni rast BDP-a za oko 0,3 postotna boda u odnosu na ranija očekivanja.

Slovenački premijer je nakon susreta s mladima izrazio i očekivanje da će novi stambeni zakon koji predlaže njegova vlada omogućiti gradnju više javnih stanova za iznajmljivanje pod povoljnim uslovima, a razmatra se i pitanje povećanja kapaciteta studentskih domova.

(StarMo)