Naslovnica Region Slovenija: Bez novih slučajeva korona virusa

Slovenija: Bez novih slučajeva korona virusa

364
foto: agencije - ilustracija

Ljubljana — Slovenija u posljednja 24 sata nije imala nijedan potvrđen slučaj koronavirusa niti preminulih od posljedica ove zaraze, objavila je Vlada te zemlje.

U protekla 24 sata u Sloveniji je testirano 677 uzoraka.

Do sada je među zaraženima bilo 105 smrtnih ishoda, većinom starijih osoba s brojnim pridruženim bolestima.

U bolnicama je 19 hospitalizovanih, od kojih je četvoro na intenzivnoj njezi, a samo 18 se smatra potencijalnim prenosiocima virusa odnosno aktivnim nosiocima zaraze, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

Od početka epidemije urađeno je 74.419 testiranja, s ukupno potvrđenih 1.468 slučajeva zaraze. Iz bolnica je nakon oporavka otpušteno 280 pacijenata oboljelih od kovida-19.

Prestanak širenja zaraze otvara prostor za dalje ublažavanje dosadašnjih mjera, pa i otvaranje turizma.

Za ponedjeljak je najavljen ponovni početak nastave u razredima za završne razrede osnovnih škola, a Vlada je potvrdila da će početkom naredne sedmice donijeti i odluku o mogućem početku nastave u učionicama za sve osnovce.

Na snazi ostaje zabrana kretanja i okupljanja na javnim prostorima za grupe od od 50 i više ljudi, prenose slovenački mediji.

U Ljubljani je sinoć, prema nekim procjenama, u biciklističkim protestima učestvovalo i do 5.000 ljudi, koji kritikuju Vladu za loše vođenje države u vrijeme epidemije.

Premijer Janez Janša ranije je rekao da je Vlada obavila odličan posao obuzdavanja epidemije i da dobro upravlja državom, a da proteste pod krinkom nevladinih organizacija organiziraju lijevi “ekstremisti”.

(StarMo)