Naslovnica Politika Slovenci poručili Hrvatskoj: Dug je put do Schengena…

Slovenci poručili Hrvatskoj: Dug je put do Schengena…

543
foto arhiva

Ljubljana — Slovenski mediji objavili su u srijedu brojne komentare o hrvatskom “dugom” putu u Schengen, a nakon zelenog svjetla Junckerove Komisije da Hrvatska za članstvo već ispunjava stručne kriterije mediji propituju mogućnost slovenske blokade, kada to dođe na dnevni red Vijeća EU-a.

Ljubljanski list “Dnevnik” tako tvrdi da je jučerašnje “zeleno svjetlo” Hrvatskoj za ulazak u Schengen “samo prva etapa na dugom putu u članstvo u europskom prostoru bez graničnih kontrola”.

Konačna odluka o tome donosi se konsenzusom članica EU na sjednici vijeća EU-a, a sasvim je otvoreno pitanje kad će neka od članica u svojstvu predsjedateljice Unijom ocijeniti da je za odlučivanje o tome došlo pravo vrijeme, piše ljubljanski list u komentaru.

Budući da ta perspektiva još nije blizu, Slovenija sada ima priliku da svoj “adut blokade” pristupa Hrvatske Schengenu odgodi “barem do onoga trenutka” kad sud EU-a u Luksemburgu donose odluku vezanu na slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog neimplementacije arbitražne presude, navodi se u prilogu.

Zbog kontrola unutarnjih granica u schengenskom području, koje provode neke države, do širenja Schengena trebalo bi doći tek nakon što prostor bez graničnih kontrola opet postane u cijelosti funkcionalan te kad se donese nova zajednička azilna i migracijska politika i reformira schengenski zakonik, što znači da Slovenija nakon “zelenog svjetla” Hrvatskoj za Schengen “dobiva predah” u kojemu odnose sa susjednom Hrvatskom može “sačuvati” na sadašnjoj razini, odnosno u “statusu quo”, piše komentator Aleš Gaube.

Slovenski premijer Marjan Šarec u utorak je odluku Europske komisije nazvao “političkom” te, ne spominjući izravno arbitražni spor s Hrvatskom kao motiv slovenske rezerviranosti, u prvom redu iznosio kao razloge protivljenja bojazan može li Hrvatska nakon ulaska u Schengen kontrolirati granicu s BiH od ilegalnih migranata.

(StarMo)