Naslovnica Politika Slobodna Evropa: “Zvona na uzbunu” u Mostaru

Slobodna Evropa: “Zvona na uzbunu” u Mostaru

767
Ljubo Bešlić

Prag/Mostar — Zvona za uzbunu zvone u podijeljenom bosanskom gradu Mostaru, dok se čovjek poznat pod nadimkom “vječiti gradonačelnik” liječi u jednoj stranoj bolnici i ne postoji način da ga bilo ko drugi zamjeni, piše međunarodni servis Radija Slobodna Evroa (RFE/RL), u velikoj analizi zbivanja u Mostaru.

U tekstu se dalje navodi istorijat mostarske političke krize, od trenutka kada je Ustavni sud BiH 2010. godine proglasio dijelove gradskog Statuta neustavnim, pa do posljednje presude Evropskog suda za ljudska u Strasbourgu, koji je utvrdio da su građanima Mostara uskraćena prava da biraju i da budu birani.

Posebno se napominje da je Evropski sud dao zastupnicima Parlamenta BiH novi rok od šest mjeseci da omoguće građanima Mostara glasanje za novo Gradsko vijeće do oktobra 2020. godine.

“Ta presuda takođe navodi da Ustavni sud BiH je ovlašten da donese prelazna riješenja ako se Izborni zakon ne promijeni do 30. aprila.

Sve do tada, Mostar će ostati u stanju limba, bez glavnog upravitelja, sve dok je Bešlić bolestan, ili ako dadne ostavku ili ako bi preminuo”, navodi RFE/RL.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)