Naslovnica Život Slobodan Trkulja za Božić u Kosači

Slobodan Trkulja za Božić u Kosači

953
Slobodan Trkulja

Mostar — Božićni koncert u čast 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i ustanovljenja Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske održat će se u srijedu 08.01. 2020. od 20 sati u HD Kosača u Mostaru.

Koncert se održava u organizaciji SPiKD ‘Prosvjeta’ Gradski odbor Mostar, SPiKUD ‘Gusle’ i uz podršku Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar.

Nastupit će multiinstumentalista i pjevač Slobodan Trkulja. Ulaz je slobodan.

Slobodan Trkulja (rođen 29. maja 1977. u Odžacima) je srpski muzičar, multi-instrumentalista, kompozitor i pjevač grlenog i vizantijskog stila. Trkulja sa svojim sastavom “Balkanopolis” izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana, ali na nov i moderan način. Njegov zvuk na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani “Moderna tradicija Balkana”. Za posljednjih 10 godina, pod uticajem zvuka “Balkanopolisa”, nastali su mnogi muzički sastavi koji idu njihovim stopama.

Trkuljinu muziku opisuju kao “savremenu i umjetnički inteligentnu sintezu tradicionalne srpske muzike i modernog jazza i fuzije”, “asimetričnih taktova Balkana i udarnih ritmova modernog funka”, koja ishoduje “neviđenim primjerima ritmičnih vatrometa”.

(StarMo)