Naslovnica Mostar Slijedi lovostaj, ali i poribljavanje rijeka i jezera

Slijedi lovostaj, ali i poribljavanje rijeka i jezera

305
foto arhiva

Mostar — Udruženje sportskih ribolovaca „ NERETVA 1933“ Mostar upozorilo je ribare da se ribolovna sezona zatvorena u subotu.

Naime, po utvrđenom režimu ribolova na svim tekućim vodama koje pripadaju ribolovnom području Grada Mostara određen e lovostaj za sve vrste riba u periodu od 01.11.2020.g. do 31.03.2021.g. U istom periodu je određen i lovostaj na sve vrste pastrmki na jezerima Grabovica, Salakovac i Mostar koje pripadaju našem ribolovnom području.

Lovostaj ribe označava zabranu ulova u propisanom vremenskom razdoblju iz razloga što se ribe u tom periodu mrijeste. Kako je poznato da se sve vrste riba pojačano hrane u vremenu mrijesta, lovostaj je uveden radi očuvanja ribljeg fonda.

Udruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933.” je u prošlom mjesecu izvršilo poribljavanje ribolovne zone na hidroelektrani Mostar sa 5000 komada šarana, težine 300 do 500 grama i 5000 komada kalifornijske (dužičaste) pastrve.

Po završetku ribolovne sezone, u četvrtak 05.11. iz ribogojilišta Laks u Blagaju planirano je preuzimanje još 22200 komada riblje mlađi mekousne pastrve kojom će se poribiti tokovi rijeke Neretve nizvodno od HE Salakovac, te rijeke Bune, Bunice i Radobolje.

Za ova poribljavanja sredstva je obezbijedila JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, dok je JP Elektroprivreda BiH Podružnica HE na Neretvi Jablanica obezbijedila sredstva za poribljavanje jezera Salakovac i Grabovica sa 9.000 komada kalifornijske pastrmke, koje je planirano da se provede u srijedu 04.11. nakon preuzimanja riblje mlađi sa ribogojilišta Riba Neretva u Konjicu.

(StarMo)