Naslovnica Region Slijedi li obrat: SANU se “dozvala pameti”?

Slijedi li obrat: SANU se “dozvala pameti”?

99

Beograd — Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da je rat u Ukrajini možda veći tektonski poremećaj od rušenja Berlinskog zida i da strijepi da u ovim geopolitičkim okolnostima “ne postanemo nepoželjni usamljenici Evrope”.

Kostić je, govoreći na redovnoj godišnjoj skupštini SANU-a, poručio da Srbija nema privilegiju da sama bude ostrvo ili kontinent, “ili da se pak mnogoljudna, što definitivno nije, rasprostire na više kontinenata”.

“Ona je duboko utisnuta u tkivo i kulturu Evrope i od nje ne može odveslati ka nekim drugim prostorima, obećanim ili koje sami sebi neodgovorno obećavamo”, rekao je Kostić i podsjetio je da se u drugoj strofi Ode radosti “zloslutno provlače stihovi – A onaj ko to nikada nije umio neka se plačući isključi iz zajednice”, prenosi televizija N1.

“A šta ako u toj i takvoj Evropi upravo u njenom zastupanju neograničene otvorenosti i multikulturalne tolerancije, ponovo ne zatreba figura ‘univerzalnog negativca’ kao strukturna prepreka na tom putu ka neograničenoj unifikaciji? Kome će ta uloga sada biti dodijeljena? Radi se o ulozi sa težim posljedicama od uloge ‘korisnog idiota’ koju smo povremeno autodestruktivno prihvatali ili su nam je nametali”, rekao je Kostić.

Bit će potrebno mnogo mudrosti i slobodnijeg, nekonvencionalnijeg traženja rješenja za probleme sa kojima se Srbija dugo suočava, a bit će potreban i hladni egoizam “da razumijemo šta su naši interesi”, kazao je Kostić, navodeći da se sudbonosne odluke, za koje je potrebna podjela odgovornosti, donose u “djelokrugu neprihvatljivo ograničenog broja osoba”.

Potpredsjednik SANU-a Ljubomir Maksimović rekao je da rat koji se pojavio u Evropi remeti u zapanjujućoj mjeri osnovne postulate naučnog morala na međunarodnoj sceni i ukazao da su ruska i bjeloruska akademija napustile Evropsku federaciju akademija nauka (ALLEA).

(StarMo)