Naslovnica Mostar Slijedi drugi krug sistemske dezinfekcije Mostara

Slijedi drugi krug sistemske dezinfekcije Mostara

681

Mostar — Naredbom Štaba Civilne zaštite Grada Mostara od 19. 3. 2020. godine, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Mostar u saradnji s komunalnim poduzećima Grada Mostara – JP „Komos“ d.d. Mostar-u stečaju, JP „Parkovi“ doo Mostar, JP Komunalno doo Mostar, HP Investing doo, Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar (PVP) – izvršili su dezinfekciju javnih površina u Gradu Mostaru, saopšteno je u srijedu iz Gradske uprave Mostara.

Dezinfekcija je obavljana mašinski-cisternama, a u dijelovima grada gdje nije to u mogućnosti vršena je ručno atomizerima. Dezinfekcija je rađena od 19. 3. do 29. 03. 2020. godine.

Tom prilikom JP „Komos“ d.d. Mostar-u stečaju, JP Komunalno d.o.o Mostar, HP Investing doo, izvršili su dezinfekciju gradskog područja istočno od Bulevara, te područja prigradskih naselja – Donji Vranjevići, Podveležje, Opine, Gnojnice, Vrapčići, Bijelo polje, Drežnica, Buna-Podpetak, Gubavica i Pijesci.

Dezinfekciju u prigradskim naseljima Blagaj, Kosor, Kosorska glavica, Malo polje, vršilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Blagaj.

U dijelu grada zapadno od Bulevara dezinfekciju je vršilo JP „Parkovi“ Mostar, te područja prigradskih naselja Rodoč, Jasenica, Vrda, Ulog, Baćevići.

Dezinfekcija u dijelu grada Panjevina, Đikovina, Ilići, Cim, u kojima je otežano vršenje dezinfekcije mašinski-cisternama, dezinfekcija će se vršiti atomizerima.

Dezinfekciju u naselju Buna vršilo je dobrovoljno vatrogasno društvo Buna.

Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar izvršila je dezinfekciju područja Španski trg, Šetalište, plato ispred Gradske vijećnice, plato spred Doma zdravlja, plato autobuske i željezničke stanice. Za provođenje ove naredbi odgovorni su rukovodioci navedenih pravnih lica, te su isti dostavili izvještaje o izvršenoj dezinfekciji Odjelu za privredu, komunalne i Inspekcijske poslove Grada Mostara.

Tim Federalne uprave civilne zaštite je dana 3. aprila godine obavio sistematsku dezinfekciju javnih površina u Mostaru, kao jedna je od mjera suzbijanja širenja koronavirusa.

Drugi krug sistemske dezinfekcije javnih površina na području Grada Mostara izvršit će se 23., 24. i 25. aprila 2020. godine, kao nastavak aktivnosti na sprečavanju širenja bolesti izazvane korona virusom (COVID-19).

Dezinfekciju će vršiti komunalna poduzeća Grada Mostara – JP „Komos“ d.d. Mostar-u stečaju, JP „Parkovi“ doo Mostar, JP Komunalno doo Mostar, te HP Investing doo, PVJ Mostar, DVD Buna i DVD Blagaj.

Sistemskom dezinfekcijom bit će obuhvaćene javne površine na području Grada Mostara, a ekipe koje će biti na terenu radit će dezinfekciju mašinski-cisternama i ručno atomizerima pješačkih staza, trotoara, stepeništa, pristupa zgradama i ulazima. U ovom procesu, kao i prvi put, koristit će se tehnologija koja nije opasna za zdravlje ljudi i životinja.

Navedena akcija dezinfekcije područja Grada Mostara pripremana je više dana, a u istoj će učestvovati Štab civilne zaštite Grada Mostara, komunalna poduzeća Grada Mostara, JP „Komos“ d.d. Mostar-u stečaju, JP „Parkovi“ doo Mostar, JP Komunalno doo Mostar, te HP Investing doo, Civilna zaštita Grada Mostara, Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar, DVD Buna i DVD Blagaj, Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Planirane aktivnosti, u navedene dane, neće biti realizirane u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

“Još jednom apeliramo na sve građane da se, s obzirom na epidemiološku situaciju, pridržavaju svih uputa kriznih štabova, uključujući i Štab civilne zaštite Grada Mostara”, saopšteno je iz tog Štaba.

(StarMo)