Naslovnica Život Sletio rover, tražiće znakove života na Marsu

Sletio rover, tražiće znakove života na Marsu

292
foto: NASA/agencije

Sarajevo — Rover ‘Perseverance’ (Upornost) sletio je na površinu Marsa u historijskom pokušaju svemirske agencije NASA da pronađe tragove života na Crvenoj planeti.

Rover je sletio na krater Jezero, koji je ime dobio po maloj opštini u Bosni i Hercegovini koja se nalazi na Plivskom jezeru. Naučnici vjeruju da se na krateru nalazilo jezero, prije nekih 3,5 milijardi godina, zbog čega je nazvan upravo prema ovoj opštini.

“Ko zna možda u nekom narednom periodu kažu da ako se vrate ti uzorci sa planete Mars i budu se istraživali dalje u nauci da možda se tek inžinjeri rađaju. Evo možda se todi jedan takav inženjer na ovim našim prostorima”, rekla je načelnica opštine Jezero Sježana Ružičić”, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Aplauzi i zvuci olakšanja stizali su iz kontrolne sobe NASA-e u Kaliforniji u momentu kada su stigle informacije da je rover dotakao tlo Marsa. Slijetanje na ovu planetu veoma je teško i tek oko 50 posto misija slijetanja bude uspješno. Slijetanje samovozećeg rovera smatra se najsloženijim i najizazovnijim dijelom misije, odnosno ‘sedam minuta terora’ kako ga nazivaju naučnici.

“Ovo je stvarno početak nove ere”, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA tokom prenosa.


“Perseverance” će na Marsu tražiti znakove života, lansirati mali helikopter i po prvi put u historiji, snimiti audio ove planete. Rover će imati i 23 kamere. Mali robot-helikopter pod nazivom “Ingenuity” (Genijalnost) kojeg će “Perseverance” nositi na Mars je prva letjelica ikada poslana na drugi svijet.

Ovim slijetanjem, rover se pridružio još jednom roveru ‘Curiosity’ koji se također nalazi na Marsu.

Naučnici NASA-e opisali su ‘Perseverance’ kao najambicioznijom od 20 misija ranije sprovedenih na Mars.

Historijsko slijetanje rovera pratili su i stanovnici male opštine Jezero putem video bima u sali Osnovne škole ‘Vuk Karadžić’.

Oko pedesetak stanovnika okupilo se u sali u kojoj je pred samo emitovanje slijetanja odigrana i utakmica u čast misije na Mars.

Podsjećamo, ambasador SAD u BiH Eric Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić pismo američke agencije NASA kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u BiH.

Ime za ovaj specifični krater na Marsu odabrala je 2007. godine Međunarodna astronomska unija (IAU). Kako je pojašnjeno, IAU daje imena kraterima po malim gradovima i selima širom svijeta.

Jedanaest godina nakon što je dobio ime, ovaj krater je odabran kao lokacija za narednu misiju NASA-e.

Perserverance je peti rover kojeg je NASA poslala na Mars.

(StarMo)