Naslovnica Politika Skupština VKBI: Pregovori nisu utemeljeni na demokratskim standardima…

Skupština VKBI: Pregovori nisu utemeljeni na demokratskim standardima…

126

Sarajevo — U velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održana je sjednica Skupštine Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Skupština je kao najveći organ Vijeća, obavila tematsku raspravu “o aktuelnoj društveno političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini”.

Jednoglasno su podržani Principi za izmjene Ustava BIH i Otvorena pitanja međunarodnim zvaničnicima, koje su zajednički usaglasili VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH 1990.

Poseban akcenat dat je podršci Principima za izmjene Ustava BiH kojeg je do sada podržalo gotovo 50.000 građana BiH putem web aplikacije www.izmjeneustava.com u kontekstu da je neophodno dodatno animirati građane BiH, kako bi se pregovori koji su u toku odvijali u interesu demokratske BiH, zasnovanoj na vladavini prava i temeljnim ljudskim pravima i slobodama, gdje se moraju uključiti organizacije civilnog društva i građani BiH.

Dosadašnji tok pregovora međunarodnih predstavnika sa domaćim političkim liderima nije produktivan niti je utemeljen na evropskim demokratskim standardima koji važe u svim evropskim državama.

Skupština je donijela zaključak kojim je obavezala rukovodstvo Vijeća i uvodničare da sublimiraju današnja izlaganja, te da ga u formi stavova i zaključaka dostave međunarodnim predstavnicima, domaćim političkim liderima i bosanskohercegovačkoj javnosti.

Uvodničari tematske rasprave bili su članovi Vijeća dr. Haris Silajdžić, akademik Abdulah Sidran i prof.dr. Kasim Trnka.

 

(StarMo)