Naslovnica BiH Skupština TK protiv kampova za migrante

Skupština TK protiv kampova za migrante

667
protest pred Skupštinom TK; foto: RSE

Tuzla — Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona na sjednici u četvrtak jednoglasno su odbili prijedloge da se kasarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata.

Jutros je oko 200 građana Tuzle protestvovalo ispred zgrade gdje se održavala sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Razlog je protivljenje odluci Federalne vlade da migranti i izbjeglice budu smješteni u bivšu kasarnu Ljubače i bivši rudnik Bukinje kod Tuzle, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjećanja radi, Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Razlog je protivljenje odluci Federalne vlade da migranti i izbjeglice budu smješteni u bivšu kasarnu Ljubače i bivši rudnik Bukinje kod Tuzle.

Evropska unija je informisana o odluci vlasti Bosne i Hercegovine da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona, saopštila je Delegacija EU u BiH.

Kako se navodi, ova odluka će smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona, koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima.

(StarMo)