Naslovnica Politika Skupština RS podržala “vitalni interes”

Skupština RS podržala “vitalni interes”

137
Milorad Dodik

Banja Luka — Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) potvrdili su danas stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da su nedavne odlukama Predsjedništva BiH veoma štetne po vitalni interes bh. entiteta RS.

Radi se o tri odluke usvojene u Predsjedništvu BiH 22. jula, bez konsenzusa, zbog čega je Dodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupšine RS-a kako bi poslanici dvotrećinskog većinom potvrdili njegov stav, a u tom slučaju odluka i zaključci Predsjedništva BiH ne stupaju na snagu.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Glasanjem 62 poslanika usvojeni su i zaključci klubova poslanika vladajuće većine u entitetskom parlamentu, prenijeli su bh. portali.

(StarMo)