Naslovnica Politika Skupština RS: Klub Bošnjaka najavio pokretenje vitalnog nacionalnog interesa

Skupština RS: Klub Bošnjaka najavio pokretenje vitalnog nacionalnog interesa

99
foto: federalna.ba - ilustracija

Banja Luka — Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS je u izjavi za N1 istakao da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS “pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa u predviđenom roku, a vezano za zadnja dva zakona koje je Narodna skupština RS izglasala”.

“Ti zakoni su u proceduri i nisu konačni obzirom da pitanje vitalnog nacionalnog interesa i odmori koji su u toku će uzeti vremena da to se riješi na bolji način. Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes i procedura će ići kako je predviđeno. Mi očekujemo da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, da će sve to otići na Ustavni sud RS, gdje ne očekujemo puno od tog političkog sudu. Zbog toga ćemo uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH.”, istakao je Okić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

 

(StarMo)