Naslovnica Politika Skupština RS danas o visokom predstavniku

Skupština RS danas o visokom predstavniku

426
foto: federalna.ba - ilustracija

Banja Luka — Narodna skupština Republike Srpske danas će, na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održati posebnu sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je jučer poslije skupštinskog Kolegijuma da će uvodno obraćanje o temi imati Dodik, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Srnu.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nedavno da očekuje da Narodna skupština RS-a usvoji zaključak o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, ukoliko ono bude sprovedeno na nezakonit način kao što je to bio slučaj sa većinom dosadašnjih.

U materijalu, koji je predložen Narodnoj skupštini za današnju posebnu sjednicu, navodi se da je značajan doprinos visokih predstavnika produbljivanju nerazumijevanja i netrpeljivosti između konstitutivnih naroda kao nosilaca suvereniteta BiH i da je krajnje vrijeme da, umjesto novog pokušaja bespravnog i nezakonitog imenovanja novog, Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena.

Dalje se navodi kako je tumačenjem Aneksa 10 na način da mu ovaj aneks daje ovlaštenja da vlada putem odluka, vansudskim putem kažnjava i sebi dodjeljuje druga autokratska ovlašćenja, visoki predstavnik prekršio obavezu tumačenja u dobroj mjeri po osnovu Bečke konvencije o ugovornom pravu.

“Visoki predstavnik povremeno pogrešno tvrdi da ima više zasebnih izvora ovlaštenja – Aneks 10, zaključke Upravnog odbora PIC-a i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Stvarnost je, međutim, da Aneks 10 definiše tek njegove zadatke, da Upravni odbor PIC-a nikada nije raspolagao pravom da uređuje ili definiše mandat i ovlašćenja visokog predstavnika, a da Savjet bezbjednosti nikada nije usvojio dopune ovlašćenja visokog predstavnika iz Aneksa 10, tako da su svi postupci visokog predstavnika koji idu izvan okvira ovog aneksa”, piše u materijalu.

Dalje se kaže, “budući da prisvojena ovlaštenja nemaju pravni osnov, te krše ljudska prava građana BiH i fundamentalna načela međunarodnog prava koja su utvrđena važećim ugovorima i međunarodnim običajnim pravom, primjena ovlašćenja ne može imati nikakvo obavezujuće pravno dejstvo, niti obavezujuću snagu ni po koga.”

Smatra se da bilo koja odluka visokog predstavnika ne može imati pravnu snagu sve dok strane kojima su odluke upućene ne pristanu na njihovu primjenu sa stanovišta prava.

“S tim u vezi, a imajući u vidu da je visoki predstavnik uveliko prekoračio ulogu dodijeljenu Aneksom 10, u potpunosti je opravdano ignorisanje diktata visokog predstavnika nametnutih kršenjem ograničenja njegovih ovlašćenja iz ovog aneksa”, naglašava se u materijalu.

Poštovanje suvereniteta BiH i vladavina prava nalažu zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika, a neizabrani strani zvaničnik bez ikakve odgovornosti, koji je prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, nespojiv je sa pojmom suvereniteta i evropskim putem BiH, navedeno je u materijalu.

Da bi se kvalifikovala za članstvo u EU, BiH mora postati zemlja koja može da upravlja sama sobom, čiji se suverenitet u potpunosti poštuje.

“Ovo neće biti moguće sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i dok bude prisvajao ovlašćenje da putem odluka nameće zakone, mijenja Ustav i kažnjava kako mu se prohtije, uz potpuno prenebregavanje dejtonskog ustavnog sistema i međunarodnog prava. Ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica EU, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati”, navodi se u materijalu.

Početak posebne sjednice zakazan je za 12:00 sati.

(StarMo)