Naslovnica Mostar Skupština i rebalans: Više novca za ZZO HNK

Skupština i rebalans: Više novca za ZZO HNK

324

Mostar — Skupština HNK nakon razmatranja, na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru, usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK (ZZO) za 2021. godinu.

Izmjenama i dopunama planirani su ukupni prihodi u iznosu od 148.609.000 maraka ili 2,06 posto više u odnosu na Finansijski plan 2021. godine.

Preneseni višak iz ranijeg perioda planiran je u iznosu od 3.000.000 maraka više u odnosu na Finansijski plan za 2021. godinu. Navedenim Rebalansom za ovu godinu sredstva će se transferirati ugovornim domovima zdravlja u svrhu pomoći financiranja zdravstvenih usluga za liječenje oboljelih od covida-19.

Razmotrena je Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u HNK.

U Informaciji koja je prezentirana od strane predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite navedeno je da je epidemiološka situacija “izuzetno teška”, te da se usložnjava od početka marta 2021. godine.

Skupština poziva građane i sve pravne osobe da dosljedno poštuju epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija, te izražava zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na nadljudskim naporima koje čine u pružanju zdravstvene zaštite građanima HNK, posebno oboljelim od covida-19.

Skupština traži da inspekcijski organi jedinica lokalne samouprave i nadležnih ministarstava i drugih organa HNK intenziviraju svoje aktivnosti na kontroli poštivanja važećih epidemioloških mjera.

(StarMo)