Naslovnica Mostar Skupština HNK usvojila Strategiju razvitka kantona

Skupština HNK usvojila Strategiju razvitka kantona

73

Mostar — Skupština HNK usvojila je u srijedu Strategiju razvitka HNK za razdoblje 2021. – 2027. godina, objavili su iz županijske vlade.

Komentirajući usvajanje toga vitalnog strateškog dokumenta, predsjednik Vlade Nevenko Herceg kazao je kako je Vlada stavila naglasak na donošenje strateških dokumenata.

“Donijeli smo prvu multidisciplinarnu i multisektorsku krovnu Strategiju razvitka HNK, a u februaru i prvi kantonalni Prostorni plan koji je temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje gospodarstva i apliciranje projekata na natječaje finansirane iz EU fondova”, kazao je Herceg.

“Strategija je, uistinu, prošla najširu stručnu i javnu raspravu, niz konzultiranja i konstruktivnih dorada. U njezinu tekstu zadržana su vodeća načela na kojima je temeljena i prva Strategija razvitka HNK: gospodarska i okolišna održivost i socijalna uključenost te veza s ostalim planskim dokumentima, od onih na razini kantona do Strategije Europa 2020 i nove EU strategije. Danas je, dakle, usvojen ključni dokument za strateško planiranje razvitka kantona kroz sljedećih šest godina. Strategija razvitka osnova je odnosno temelj daljnje razrade svih sektorskih strategija HNK, vitalni dokument na kojega ćemo se stalno vraćati u planiranju i realizaciji strateških razvojnih projekata u predstojećem razdoblju”, naglasio je Herceg.

Strateški fokusi su: digitalizacija; gospodarski razvitak poticanjem MSP-a, izvoz, razvitak poljoprivrede i turizma; razvitak suvremene, odgovorne i prosperitetne društvene zajednice; očuvan okoliš, razvijeno kružno gospodarstvo, mobilnost.

Realizacija je planirana kroz 3 strateška cilja, razrađena u 11 prioriteta i 44 mjere.

Skupština HNK u srijedu je usvojila i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu HNK, potom Nacrt Zakona o termoenergetskoj inspekciji i Nacrt Zakona o elektroenergetskoj inspekciji.

 

(StarMo)